Wednesday, 18 March 2009

Memori Indah di Hari Perkahwinan:)

Alhamdulillah segala puji bagi Allah Tuhan sekelian Alam, selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W.

Hari ni penulis nak berkongsi sedikit memori indah. Abang Ngah (adik sepupu penulis) dah selamat mengakhiri zaman bujang pada hari Jumaat (13 Mac 2009) lepas. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar bagai di rancang:) Tahniah penulis ucapkan kepada Abang Ngah dan Mimiey, semoga rumah tangga yang dibina mendapat keberkatan dari Allah di dunia dan jua di akhirat... Amiin. Selamat datang ke dalam keluarga kami penulis ucapkan kepada Mimiey, selamat menjadi sebahagian daripada kami:) Tahniah untuk Teh, Ayah Teh, Along, Kak Chik dan Adik Wan.

Penulis begitu teruja. Ini majlis perkahwinan pertama dalam keluarga Teh. Sebulan sebelum majlis, penulis dah janji nak tolong buat kek coklat kukus dalam cup sebagai buah tangan kepada tetamu yang datang. Habis je exam research method pukul 7.30pm hari jumaat tu, penulis terus balik bilik, solat maghrib dan bertolak ke Terminal Putra. Ambil LRT ke KL Central dan ambil tiket ke Rawang. Sepatutnya terus ke Rasa, tapi Komuter ke Rasa sampai 8.30pm sahaja. Terpaksalah penulis menyusahkan Ayah Teh, datang ambil di stesyen Rawang.

Malam tu sangat memenatkan. Kemas bilik pengantin, siapkan hantaran, tolong mummy dan aunty Na siapkan pulut kuning. Bentuk-bentukkan pulut jadi macam buah asam gelugur:)
Esoknya, berarak ke rumah pengantin perempuan di Ampang. Penulis kena pegang kek hantaran sepanjang perjalanan. Huh, penatnya nak jaga, takut-takut kek tu terbalik. Sepupu penulis lagi kesian.. berminyak tangan pegang pulut yang dah di cucuk dengan bunga telur. Berat tu. Nak dijadikan cerita, sesampainya di rumah pengantin perempuan, pulut terpaksa digubah lagi sekali. Dak tertanggal-tanggal buah gelugur dari batang pisang hehe:)

Hari Sabtu malam, ummi, abah, dik Na sampai dari kelantan. Saat ditunggu-tunggu oleh penulis. Lama sungguh tak menatap wajah insan-insan tercinta.. terharunya hati. Sejak masuk semester ini, penulis tak berkesempatan lagi pulang ke kampung. Hanya telefon menjadi penghubung kasih. Malam ni alhamdulillah, penulis dapat mengucup dan memeluk ahli keluarga tecinta..

Malam tu, penulis bersengkang mata menyiapkan kek coklat yang dijanjikan. Dapat siapkan 99 biji. Alhamdulillah:) Bermula pukul 2pagi sampai 6.30 pagi. Selesai solat subuh berjemaah dengan MokJa, penulis senyap-senyap masuk bilik dan tidur.. tak larat sungguh, rasa melayang-layang. Sedar-sedar, mummy tegur, hai dah cukup topup energy? Hui malu nye.. orang sibuk-sibuk kat dapur, anak dara seorang ni berkurung dalam bilik:)

Hari Ahad, majlis menyambut menantu. Seronok dapat jumpa semua sanak saudara. Kedua mempelai segak dan anggun berbaju ungu.. Akhirnya, Jodoh Abang Ngah sampai dulu..

Tahniah sekali lagi untuk Abang Ngah, Mimiey dan Teh sekeluarga:)

No comments: