Friday, 17 April 2009

Kembalinya Seorang Pejuang


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Selawat dan salam ke atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad s.a.w.
Suatu petang, penulis menerima satu pesanan ringkas. Dari Adik 'Adilah. "Akak, doakanlah Abang Syukri sembuh" Pesanan ringkas ini penulis terima dua minggu yang lepas. Saat penulis sedang sibuk dengan final exam yang baru bermula.

Menerima pesanan ini, fikiran penulis melayang kepada seorang sahabat seperjuangan yang sedang bersabar dengan ujian Allah yang sangat hebat. Ujian yang hebat hanya untuk hamba-Nya yang hebat. Tumor yang menghimpit saraf di otak.
Permintaan adik "Adilah dipenuhi. "Ya Allah, kurniakanlah yang terbaik untuk keluarga Akh Syukri. Kurniakanlah mereka kesabaran. Andai kesembuhan adalah yang terbaik untuknya, dengan rahmat dan kasih sayang-Mu, Engkau sembuhkanlah Ya Allah. Sesungguhnya hanya Engkau yang mengetahui apa yang terbaik untuk kami"


Hati berniat, tak apa lah. Tunggu habis final exam nanti, penulis akan pulang ke kampung dan menziarahi sahabat ini bersama ummi dan abah. Insya Allah.


Ini imbauan kenangan dua minggu lepas.
Allah s.w.t Yang Maha berkuasa ke atas segala-galanya. Tempoh untuk Akh Syukri berjuang di alam dunia ini rupanya sudah selesai pada iradah Allah. Hari ini genaplah enam hari arwah meninggalkan dunia yang fana ini. Sudah berakhir ujian untuknya di dunia ini. Semoga ruhnya ditempatkan di kalangan hamba-hamba-Nya yang soleh. Semoga ujian yang diterimanya ini benar-banar membersihkan dosa-dosanya.


Seorang yang teguh hati berjuang di jalan Allah. Walaupun kudrat yang tidak begitu mengizinkan, namun kemurnian hasrat untuk bersama-sama dalam perjuangan membakar semangatnya untuk tetap melangkah di jalan mulia ini hingga saat-saat yang terakhir. Pengorbanannya sentiasa meninggalkan sebak di dada kami.


Semoga Allah membalas segala jasa beliau dan sahabat-sahabat yang telah merintis jalan untuk penulis turut sama berada di atas jalan dakwah ini dengan ganjaran pahala dan keampunan.


Kini, akh Ahmad Syukri bin Abdul Kadir sudahpun kembali kepada Ilahi. Sebagai bukti, benarlah janji Allah. Setiap yang hidup pasti akan merasai mati. Sungguh, mati itu benar!


"Hati boleh bersedih. Mata boleh menangis. Tetapi lisan hanya boleh mengucapkan apa yang Allah redha" Kembalilah jiwa dalam redha dan di redhai..


Akhirnya, tiada kata untuk bicara. Hanya fatihah sebagai sedekah. Al-FATIHAH!

No comments: